Zor Partisyonlar Nasıl Çalışılır

İnsan beyni; enstrüman çalarken yavaş da çalsa hızlı da çalsa aynı motifi tekrarlar aslında. Beyin açısından hızlı ve yavaş çalmak arasındaki tek fark şudur: Çalmaya çalıştığın motif için nöronlar arasındaki bağlantı henüz zayıf ise, ancak yavaş çalabilirsin. Nöronlar arasındaki bağlantı kuvvetlendikçe, hızlı da çalabilirsin.
Önceden aşina olduğun bir motife benzeyen bir başka motifi hemen çalabilmenin sebebi, bu esnada eskiden güçlendirdiğin nöron bağlantılarını tekrar kullanıyor olmandır.
Eskiden bildiklerine benzemeyen bir motifle karşılaştığında, yapman gereken şey bu motif için gerekli nöron ağını oluşturup kuvvetlendirmektir. Bunun yolu ise, yavaş hızda çalarak sık tekrar yapmaktır (beyin böyle programlanır diyebiliriz). Sana tavsiyem, karşına metronomu al ve o motifi sana aptalca gelecek kadar yavaş bir hızda çalmaya başla. Atıyorum; 50, 100, 200 kere çok yavaş bir hızda çaldığında, sen istesen de istemesen de nöronlar programlanacak ve aralarındaki bağlantı güçlenecektir. Bağlantı kuvvetlendikçe hızı peyder pey arttırıp yine çok tekrar yapabilirsin. 
Bağlantılar yeterince kuvvetlendiğinde, bu motifi istediğin hızda hatta hiç düşünmeden yapabiliyor olacaksın.
Bende (ender de olsa) bu bazen bir anda sıçrama şeklinde de oluyor. Mesela 60 BPM hızında yavaş yavaş tekrarlarken bir anda çaaat diye oturuyor, sonra sakız çiğner gibi çalabilmeye başlıyorum bir anda. Ama tabii normali ilk anlattığım…
Bu anlattığım şekil, beyin – kas ilişkisine dayanan bütün aktivitelerde geçerlidir; örnek olarak bilgisayar klavyesi, dans ve spor verilebilir.
Advertisement

Posted

in

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s