Öncelikle şu konuyu netleştirelim: SAP üzerinde kariyer yapmanın 3 ana kırılımı vardır:
- Modül danışmanlığı. Bu konuda uzmanlaşanlar FI, CO, MM gibi bir modül seçip onun üzerinde uzmanlaşırlar.
- Teknik danışmanlık. Bu alanı seçenler, SAP uygulaması geliştirirler – yani programcılık yaparlar.
- Basis danışmanlığı. Bu alanı seçenler; kurulum, yedekleme, güvenlik, yetkilendirme gibi konular üzerinde uzmanlaşırlar.
Yazdığın mailden benim anladığım, sen modül danışmanlığı ile teknik danışmanlık arasında gidip geliyorsun.
Teknik danışmanlık yolunu seçersen, ilk etapta ABAP dilini öğrenip SAP üzerinde ABAP uygulamaları geliştirmen gerekecektir. Ama SAP ürün ailesi, ABAP’tan ibaret değil. Mesela SAP Netweaver / Portal uygulamaları geliştirmek istediğinde Java kodu yazarsın, ABAP’la istesen de uygulama geliştiremezsin. Bunun yanı sıra; pek çok projede .NET veya Java ile bağımsız uygulamalar geliştirip, gereken noktalarda SAP ile entegre çalışmasını sağlayacak kadar ABAP kodu yazdığımız da oluyor. Yani; SAP teknik danışmanlık yolunu seçtiğin durumda ABAP’a mahkum değilsin. Eğer teknolojiyi ve yenilikleri takip eden bir firmada bir yer bulabilirsen, ABAP’ın yanı sıra .NET veya Java ile de geliştirme yapmaya devam edebilirsin.
Modül danışmanlığını seçtiğin durumda ise, yazılım tecrüben sana sadece bir sistem tasarlarken, algoritma çıkarırken veya diğer programcılara Spec yazarken faydalı olur. Onun dışında; seçtiğin konu (finans, maliyet, malzeme yönetimi, vs) üzerinde uzmanlaşırsın ve SAP’deki ilgili modülü öğrenirsin.
Piyasada; programcılık mantığı güçlü olduğu için hem yazılım geliştiren hem de danışmanlık yapan kişiler de var. Ama bir insanın vakti iki tarafta birden ileri seviyede uzmanlaşmaya müsait olmuyor genelde. Tanıdığım “ikisi bir arada” kişiler genelde ABAP’ta raporlama yapmaktan; ya da en fazla diyalog uygulamalar geliştirmekten ileri gidemiyor. Hem iyi bir modül danışmanı olup hem SAP ile konuşabilen veya portal üzerinde çalışabilen Java / .NET uygulamaları geliştiren kimseyi tanımıyorum. Eğer modül danışmanlığına saptıysan, yazılım geliştirme konusunda en ileri seviyede muhtemelen olamayacağını kabul etmek lazım.
Diğer taraftan; teknik tarafı seçtiğin durumda SAP uygulamaları geliştirirken SAP modüllerinin arkasında olup bitenleri seninle aynı anda modül danışmanlığı yapmaya başlayan kişilerden dahi daha iyi öğrenebilirsin. Bu işe ABAP yazarak başlayıp sonradan modülcü olmaya karar veren kişiler tanıyorum, hepsi de 1-2 proje yaparak seçtikleri modülü çok hızlı öğrenip iyi bir seviyeye gelebiliyor. Modülcü olup sonradan teknik tarafa dönen ise hiç görmedim.
Bütün bunları düşününce; önce yenilikçi bir firmada teknik tarafta SAP kodu yazarak işe başlamak senin için iyi bir seçim olabilir gibi gözüküyor. ABAP ile başlayıp zamanla JAVA / .NET gibi alanlara da kayarsın. Ama vaktinin %50’ye yakın bir kısmı yine ABAP’la geçecektir bunu unutma. Seversen bu şekilde devam edersin. Herhangi bir zamanda “Ben kod yazmaktan sıkıldım, modül de öğrenmek istiyorum” diyecek olursan buna itiraz edilmeyecektir diye düşünüyorum.
Yurtdışı konusu ise, Türkiye’de çalışan birçok kişinin yakalayamadığı bir fırsat. Yurtdışına gidip, kültür farklılıkları sebebiyle 1-2 sene sonra dönen çok kişi de tanıyorum. Ama; sosyal imkanlar, gelir seviyesi ve “Know-How” anlamında yurtdışı tecrübesine sahip olmak çok önemli. Hele senin yaşında; yurtdışına gidip bir sene sonra “Sevmedim” deyip geri dönmenin hiçbir kaybı olmayacaktır; en kötü ihtimalde burada çalışmaya bir sene geç başlamış olursun. CV’de “Yurtdışı tecrübesi var” ifadesi ise cabası… Benim subjektif fikrimi soruyorsan, eğer hala fırsatın varsa yurtdışına gidip değerlendirmeye çalış derim.
Tabii bütün bu yazdıklarımı SAP sektörünü seçmek istediğini varsayarak yazdım…
Leave a Reply