Query ile ABAP Rapor Farkı

Query, sürükle & bırak yöntemleriyle oluşturulan bir rapordur diyebiliriz kabaca. Seçim ekranı, çıktıdaki alanlar hep sürükle & bırak ile tablolardan çekilen alanlarla oluşturulur. Alanlar arasında dört işleme dayanan ufak tefek hesaplamalar yapmak da mümkündür. Hatta bazı ileri seviye Query’lerde bazı alanların arkasına kod da yazılabilir.

 
 

ABAP’ta ise; aynı raporu ortaya çıkarmak için kod yazmak gerekir.

 
 

Query ile yapılıp da ABAP ile yapılamayacak hiçbir şey yoktur sanırım. Ancak; ABAP ile yapılıp Query ile yapılamayacak çok şey var. Özellikle rapor çıktısındaki alanlarda dört işlemi aşan hesaplamalar varsa, Query ile biraz zor çözülür. Mesela muhasebe hesapları arasında dağıtım, metinleri / fiyatları / vs belli koşullara göre getirme, SD belge akışını tarayıp duruma göre belli belgeleri getirip getirmeme gibi arkasında algoritma içeren örnekleri Query’de yapmak bir hayli zordur. Ya da bir satıra çift tıklayınca belgeyi görüntüleme, rapor çıktısında seçilen satırlar için Batch Input / BAPI ile kayıt atma gibi işler de ABAP’lık işlerdir. Bunlar aklıma gelen kaba örnekler, başka örnekler de bulunabilir…

 
 

Özetle; aralarında ilişki bulunan belli tablolardan liste mantığıyla veri çekip ekranda göstermek yeterli ise, Query kullanılır. İş algoritmik bir hale geldikçe, ABAP ile geliştirme yapmak daha yerinde olur.

 
 

Genelde ABAP’çılar Query bilmez. Çünkü bir talep Query ile çözülebiliyorsa ABAP’çıya zaten hiç gelmez, modülcü kendi yapar

Advertisement

Posted

in

,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s