Teknoloji Seçimi – Java vs .NET


Bir tanıdıktan daha duymuştum ama emin değildim yine de. “Türkiye’de java ile iş yapan çok fazla kurum olmadığından aranan kişiler genelde akademik eğitimi olan kişiler, bu yüzden .net öğren” demişti. Ne kadar doğru bilemem ama her ikisininde birbirine olan benzerliğini düşünürsem ( kitabınızda ki örneklerde fark ettim aslında bu benzerliği ) dediğinizi gibi ikisine de aşikar olabilirim.

Peki son bir rica, bende araştıracağım ama sizin tavsiye edebileceğiniz .net kitabı var mı? Yani giriş seviyesi için şu iyi olur diyebileceğiniz…

Türkiye’de Java ile iş yapan kurum olmadığı görüşüne pek katılmıyorum. Microsoft haricindeki birçok büyük firma (örnek: SAP, Oracle, IBM) ürünlerinin çok önemli bir kısmında Java altyapısı kullanmakta veya doğrudan Java desteği vermektedir. Daha net bir örnek vereyim: SAP’nin Netweaver çatısı altındaki ürün yelpazesinin tamamı Java tabanlıdır. Aynı şekilde Oracle veya IBM ürünleri üzerinde geliştirme yapmak istediğinde bulacağın API’ler yine muhtemelen Java tabanlı olacaktır. Bankacılık, finans, telekom gibi sektörlerde de Java kullanımı oldukça yaygındır.

Ne var ki; .NET daha popüler, Java daha başarılı, .NET daha hızlı, Java ile falanca projeyi yapmışlar gibi söylemlere dayanarak teknoloji seçimi yapmayı doğru bulmuyorum. Geçmiş bir yıla baktığımda, kendi yaptığımız projelerde .NET kullandığımız da oldu Java da. Kullanım oranımız ise neredeyse aynı diyebilirim. Burada önemli olan şey; bir teknolojiyi seçip fanatik bir şekilde ona odaklanmak yerine farklı teknolojilerin artısı ve eksisi olduğunu kabul edip doğru yerde doğru teknolojiyi kullanabilmektir. Bıçak ile çorba içemeyeceğin gibi, kaşık ile de elma soyamazsın 😉

Buna karşılık; Türkiye’de istihdam anlamında .NET ile Java programcısı arayışındaki iş ilanı sayılarını karşılaştıran bir araştırma yapılmış ise, bundan haberdar değilim. Böyle bir araştırma ilginç olabilirdi.

Programcılığı ciddi bir kariyer konusu olarak düşünüyorsan, ikisine birden aşina olmanda fayda var diye düşünüyorum. Muhtemelen birinde uzman seviyesinde, diğerinde ise orta seviyede olmayı hedeflemelisin. Zaman geçtikçe özel çalışmalarınla ikincisinde de uzman seviyesine gelebilirsin.

Burada dikkat etmen gereken konu şu: Karşına OOP Design, Threading, Event gibi kavramlar çıktıkça bunların .NET veya Java’da Syntax anlamında nasıl yapıldığını ezberlemek yerine kavramsal olarak anlamaya çalış. Nerede, niçin kullanılır, ne işe yarar, arkasındaki mekanizma nedir, bunları anlamaya çalış. Mantık olarak anladığında; .NET veya Java (veya Phyton, her neyse) kullanıyor olman sadece Syntax farkı yaratan basit bir detay olacaktır.

Kitap konusuna gelince… .NET konusunda piyasada pek çok kitap var ama benim şahsen alıp okuduğum bir kitap olmadı, o yüzden özel bir tavsiyem yok. Ama forumlarda yapılan yorumlara bakarak çok tavsiye edilen kitaplardan birini seçebilirsin diye düşünüyorum. Java konusunda ise Deitel’in yayınlamış olduğu Java kitabını şahsen kullanmış olduğum için tavsiye edebilirim. Kitap İngilizce’dir, ve ben Yeditepe Üniversitesi’nin kitapçısından almıştım.

İyi çalışmalar…

Advertisement

Posted

in

, ,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s