
“Ton çeşitliliği geniş olan tek bir bas gitarım olsun” diyenlerin aday listesinde Fender American Deluxe Jazz Bass mutlaka bulunmalı kanaatindeyim.
Uzunca bir süredir aklımda olan, farklı yerlerde ve hatta ülkelerde denediğim ve en sonunda satın aldığım Fender American Deluxe Jazz Bass Ash için; bugüne kadar çaldığım / sahip olduğum en iyi ve en “çok yönlü” bas gitarlardan biri olduğunu söyleyebilirim.
Teknik Özellikler
Fender American Deluxe Jazz Bass, N3 Noiseless manyetiklere ve aktif / pasif Switch’e sahip. Jazz Bass manyetiklerine sahip gitarlarda alışık olunan dip gürültüsü bu gitarda yok. Pasif moddayken manyetikler arasındaki dengeyi ayarlayabiliyor ve EQ üzerinde Treble Cut yapabiliyoruz. Aktif moddayken yine manyetikler arası dengeyi ayarlayabiliyor, bunun yanı sıra 18V Preamp sayesinde 3 bant EQ üzerinde bas / mid / tiz ayarı yapabiliyoruz.
Yani; bu gitardan hem sakin Vintage tonlar, hem de Mix’te öne çıkan modern / agresif tonlar almak mümkün.
Karşılaştırma
Bu bas gitarın “En iyi”lerden biri olduğunu söylerken; daha önce çaldığım aşağıdaki gitarlarla kıyasladım:
- Fender American Standard Precision Bass: Tek bir kök ton verir, çeşitliliği azdır, aktif modu yok
- Fender American Standard Jazz Bass: Manyetiklerinde dip gürültüsü var (güncelleme: Aguilar AG 5J-HC manyetiklerle çözdüm), aktif modu yok
- Fender Marcus Miller Jazz Bass: Manyetiklerinde dip gürültüsü var, aktif EQ 2 bant (Mid yok)
- G&L L-2000: Aktif modda bana pek doğal gelmeyen, “Sonic” bir Sound veriyor
- Musicman Stingray: Precision’dan daha fazla imkan sunsa da ton çeşitliliği az, pasif modu yok
- MusicMan StingRay 5 HS: Pasif modu yok; bunun haricinde bana Jazz Bass’tan daha uygun bir enstrüman olduğunu söyleyebilirim
- Rickenbacker 4003: Manyetiklerinde dip gürültüsü var, Slap tonu tatmin edici değil
- Warwick Streamer: Aktif modu yok
- Yamaha TRB: Pasif modu yok
Bu bas gitar ile; alışık olunan Fender Jazz Bass Sound’larının yanı sıra, Precision Bass ve StingRay gibi diğer popüler modellere yaklaşacak tonlar da elde etmek mümkün. Bu konudaki tecrübelerimi How I EQ my Basses yazımda paylaştım. Bas / Mid / Tiz potlarını hangi seviyede açmanız / kısmanız gerektiği; çaldığınız mekana ve gruba göre değişiklik gösterecektir; burada net ölçüler veremiyorum.
Seçenekler
Bunun yanı sıra; bu gitarın farklı ahşap seçeneklerinin olduğunu unutmayın. Bahsettiğim tonlar fotoğrafta da görülen Swamp Ash gövde + Maple sap modelindeki tecrübemi yansıtmaktadır. Genel olarak; Ash ağacı biraz daha parlak tonlar verirken, Alder ağacı biraz daha koyu tonlar verecektir – “Ceteris Paribus“. Bu durum sap için de geçerlidir – bu incelemeye konu olan ve fotoğrafta görülen sap, Maple ağacından yapılmıştır (daha parlak ton); alternatif olarak Rosewood sapa sahip modeller de bulunmaktadır (daha mat ton). Swamp Ash + Maple kombinasyonu parlak tonlar arayanlar için, Alder + Maple denge arayanlar için, Alder + Rosewood kombinasyonu ise koyu tonlar arayanlar için önerilebilir – “Ceteris Paribus“. Yukarıda bahsettiğim EQ ayarlarını, seçtiğiniz ağaç kombinasyonuna göre modifiye etmeniz gerekecektir. Ağaçların tonal özellikleri hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.
Setup
Bunun haricinde; gitarın sap & entonasyon ayarı ve manyetik yüksekliği kolayca ayarlanabiliyor. Özellikle sap ayarı için gitarın yanında verilen uzun & açılı alyan, ahşaba zarar vermeden ayar yapmaya olanak veriyor. Köprü ise; telleri dilerseniz gövdenin altından, dilerseniz köprünün arkasından geçirmenize izin veriyor. Köprü üzerindeki tırtıklı yapı sayesinde de, teller arasındaki mesafeyi ayarlamanız mümkün. Küçük ellere sahip olan veya hızlı Fingerstyle çalmak isteyenler dar aralıkları, büyük ellere sahip olan veya geniş geniş Slap çalmak isteyenler geniş aralıkları tercih edebilir.
Kendi tecrübem doğrultusunda; bu gitarı deneyecek olursanız mutlaka yeni tellerle denemenizi öneriyorum. Mağazada eskimiş tellerle alacağınız performans, gitarın gerçek performansının çok altında olacaktır. Satın alırken mağaza sahibiyle bu yönde bir müzakere yaparak, deneme sırasında üzerindeki telleri yenileriyle değiştirdim. Almaktan vazgeçersem, tellerin parasını ödeyecektim; almaya karar verdiğim durumda ise teller bana hediye olacaktı. Eski tellere sahip bir gitar ile karşılaşırsanız aynı şeyi yapmanızı tavsiye ederim.
Eksiler
Bu bas gitar, diğer Jazz Bass’lar gibi; pek çok tonu verebilmesine rağmen, verdiği bazı tonların “uzmanı” değil diyebilirim. Örneğin;
- Sap manyetiği Precision Bass’a öykünüyor. Ancak; Precision Bass’ın doğal Mid Bump Sound’unu (manyetik pozisyonu ve Single Coil olmasından ötürü) birebir vermeyecektir. Bu Sound’u seviyorsanız ve çeşitlilik istemiyorsanız, ihtiyacınız olan bas Precision Bass olabilir. P-Bass pozisyonunda Humbucker manyetiği olan G&L gibi diğer bas gitarlara da bakabilirsiniz.
- İki manyetiği dengelediğinizde, Mid Scoop karakteri olan klasik bir Jazz Bass Sound’u alacaksınız. Mid Scoop’u bilhassa öne çıkaracak agresif bir ton arayanlar, MusicMan StingRay’e yönelebilir. MM pozisyonunda Humbucker manyetiği olan StingRay 5 HS, G&L M-2500, Lakland 55-02 Deluxe gibi diğer bas gitarlara da bakabilirsiniz.
- Köprü manyetiğine ağırlık verdiğinizde, Nasal Jaco Sound’u alabilirsiniz. Jazz Bass’ın verdiği ve diğer Bass’ların ancak öykünebildiği Sound bence budur.
Sonuç
Özel ihtiyaçlara yönelik olarak; latin / jazz için Yamaha TRB JP, Slap / agresif Rock için MusicMan StingRay, klasik Blues / Rock için Fender Precision, vb. tercih edenler bulunabilir. Ancak; Fender Jazz Bass’ın Sound’unu seviyorsanız ve Jazz’dan Metal’e her tarza uyum sağlayabilecek çok yönlü tek bir gitar istiyorsanız, bütçenize bağlı olarak Fender American Deluxe Jazz Bass’ı mutlaka denemenizi tavsiye ediyorum.
Bütçenizi biraz daha yükseltebiliyorsanız, bir Fender Custom Classic Jazz Bass V daha da keyifli bir seçenek olabilir.
Ton çeşitliliğinde J-Bass’tan ziyade modern P-Bass ve MM-Bass Sound’larına öykünmek istiyorsanız, StingRay 5 HS vs G&L M-2500 de aday listenizde bulunmalı.
NOT: Bu yazıda yer alan tüm görüşler subjektiftir. Zevkler ve renkler tartışılmaz.
Leave a Reply