İnceleme: MusicMan StingRay Classic 4 Bas Gitar

Image

Bas gitar denince, akla Leo Fender imzalı 3 temel model gelir: Fender Precision Bass, Fender Jazz Bass ve MusicMan StingRay. Neredeyse diğer tüm modellerin, bu 3 modelden yola çıkılarak tasarlandığı söylenebilir.

StingRay’i popüler diğer bass gitarlarla karşılaştırmak gerekirse; Fender Precision Bass daha çok sap manyetiğinden beklenen mat tonları öne çıkaracaktır. MusicMan StingRay daha çok köprü manyetiğinden beklenen parlak tonları öne çıkaracaktır. Fender Jazz Bass ise ikisine de biraz yaklaşabilir ama ikisinin de tonunu tam olarak vermez. Hem fender Precision Bass manyetiği hem de MusicMan StingRay manyetiğine sahip bir bass pek çok durum için iyi bir fikir olabilirdi (bkz: Sandberg), ancak bu gitarların ideal manyetik pozisyonları üst üste denk geleceği için böyle bir Hybrid’i tam olarak tutturmak biraz zordur. MusicMan, iki manyetikli StingRay modellerinde bu Hybrid fikre bir hayli yaklaşmaktadır.

Biz konumuza dönelim. StingRay Classic, modern müzik tarihinde klasik haline gelmiş çok özel ve çok kıymetli bir bas gitardır. Tasarımı olsun, malzemesi olsun, işçiliği olsun, tonu olsun; “butik gitar” kategorisindeki enstrümanları aratmaz. Ancak, Türkiye’de bulması biraz zordur.

MusicMan Stingray’i tercih eden isimler arasında; Louis Johnson (The Brothers Johnson), Flea (Red Hot Chilli Peppers), Cliff Williams (AC/DC), Rex Brown (Pantera), John Deacon (Queen), Tim Commerford (Rage Against The Machine), Tony Levin (King Crimson, Peter Gabriel), John Taylor (Duran Duran) sayılabilir. StingRay kullananların daha geniş bir listesi için Wikipedia‘ya göz atın.

Alternatif modelleri olmasına karşın; fotoğraftaki model aktif Humbucker manyetiğe, 2 bant EQ’ya, Ash gövdeye ve ender bulunan BirdsEye Maple sapa sahiptir. Gitarın resmi sayfası için MusicMan Web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Tonlara gelince… StingRay, aynı zamanda 2 bant EQ’su ile basit bir konfigürasyona sahiptir. Nereye giderseniz gidin, tonu Flat yaptığınızda dahi kabul edilir ve pek çok müzik türüne uyacak güzel bir ton elde edebilirsiniz. Buna karşın; bir Fender American Deluxe Jazz Bass‘ın ton çeşitliliğini beklememek lazım. Yine de; Internet ortamında yer yer “One Trick Pony” olarak değerlendirilse de, EQ ayarları ve sağ elin pozisyonuna bağlı olarak pek çok değişik ton alınabilen bir enstrümandır. Örneğin, 2 bant E’ya sahip klasik bir StingRay üzerinde;

  • Dengeli mid tonları için: bas ve tiz flat bırakılır veya aynı derecede azaltılabilir. Latin, jazz, pop gibi tarzlar için idealdir.
  • Vintage bir ton için: Bas flat, tiz fazlaca azaltılır. Eski bas gitarlar ve amfiler tiz frekansları bugünkü gibi üretemiyordu, tizleri azaltmak bu yüzden önemli. Vintage blues / rock parçaları için idealdir. Bu tonun rengi, özellikle basları biraz daha arttıracak olursak, bize Fender Precision Bass’ı (sadece) anımsatacaktır.
  • Modern bir ton için: bas arttırılır, tiz flat. Modern rock parçaları için idealdir. aynı zamanda bas gitarın altyapıyı normalden daha fazla doldurması gereken trio tarzı gruplarda da tercih edilebilir. Bas & tiz arasında uçurum olmadığı için, çalınan notalar da anlaşılacaktır.
  • Güçlü ve koyu bas tonları için: Bas fazlaca arttırılır, tiz azaltılır. R&B / Reggae gibi stiller için idealdir. Bas gitar altyapıyı adeta bir duvar örercesine doldurur, ancak çaldığı notalar özellikle mix içinde çok net anlaşılmayabilir.
  • Slap / solo ton için: Bas flat, tiz arttırılır. 3 bant EQ’nun aksine; mid pot’umuz olmadığı için bas ve tizi değil sadece tizi arttırıyoruz. Bu tonun rengi, fingerstyle çalındığı durumda bize Fender Jazz Bass‘ın nasal ‘jaco sound’unu (sadece) anımsatacaktır.
  • Akor çalmak için: bas azaltılır, tiz arttırılır. Bu şekilde, özellikle 10. perdenin gerisine düşülmediği takdirde, bir bariton gitar gibi akor & melodi çalabiliyoruz.

Bunlar genel geçer kurallar olmayıp, (eski) StingRay’im üzerindeki kendi tecrübemi ve tercihlerimi yansıtmaktadır. Gitarın ağacı, manyetikleri, çalınan oda, vb pek çok faktör, ton ayarlarını etkileyecektir.

Ufak bir ipucu: Bas / tiz potları altında merkez noktası bulunmayacağı için, potları saat olarak değerlendirip 12-9 arasındaki 4,5 noktası (saat 4,5 gibi) ayarlanıp ufak birer çıkartma yapıştırılarak merkez noktaları belirlenebilir.

Ed “Bass Whisperer” Friedland’ın StingRay ton demosunu izlemek / dinlemek için http://www.youtube.com/watch?v=rJN72FvjST0 adresini ziyaret edebilirsiniz.

Sonuç olarak; Slap çalanlara şiddetle tavsiye ettiğim bir gitardır. Modern bir Rock Sound’u ile melodik bas Riff’leri çalıyor ve çaldıklarınızın Mix içinde net bir şekilde duyulmasını istiyorsanız, StingRay yine doğru seçim olacaktır – örnek olarak Guano Apes, Rage Against The Machine, Red Hot Chilli Peppers ve Tony Levin kayıtlarını dinleyebilirsiniz. StingRay; doğru EQ & teknik ile altyapıyı fazlasıyla doldurarak ritm gitarın eksikliğini hissettirmeyecek kadar derin ve güçlü bir modern Sound da verebilmektedir. Bunu, Almanya’dayken çaldığım Beautiful Disaster adlı Progressive Rock grubunda bizzat tecrübe ettim – grupta tek gitar olmasına karşın altyapı hiç boş kalmadı.

Ancak bu gitarın avantajları, aynı zamanda dezavantajını ortaya çıkarır. Pek çok tarzda kullanılabilecek çok sağlam ve kaliteli bir gitar olmasına karşın; pasif çalma imkanı olmaması ve tek manyetikli olması, tonal çeşitliliğini bir Fender American Deluxe Jazz Bass‘a kıyasla kısıtlamaktadır. Bir Jazz Trio veya akustik grup içerisinde StingRay, idealden çok daha kuvvetli bir Sound verebilir. Bunun yanı sıra; Fender Precision Bass’ı anımsatan sap yapısı, Jazz Bass türevi ince saplara alışık olanlar için belli bir alışma süresi gerektirebilir.

Eğer Rock, Funk ve türevi müziklerle uğraşıyorsanız; StingRay, bas gitar aday listenizde mutlaka bulunmalıdır. Eğer çeşitli tarzlarda müzik yapıyorsanız; StingRay yine ideal bir gitardır – ihtiyaç duyduğunuz tonların Jazz / akustik / pop kadar yumuşak olmaması kaydıyla; zira bu durumda gitarın güçlü tonunu dizginlemekte güçlük çekebilirsiniz. Çaldığınız tarzlar çok yumuşak / Vintage Sound’ları da içeriyorsa ve Hard Rock’tan daha sert Sound’larda gözünüz yoksa, Fender American Deluxe Jazz Bass daha iyi bir tercih olabilir.

2 thoughts on “İnceleme: MusicMan StingRay Classic 4 Bas Gitar

  1. Bass Guitar Purchase Guide « Dr. Kerem Koseoglu

  2. Aguilar AG 5J-HC Pickup Review – Dr. Kerem Koseoglu