
Bas gitar denince, akla Leo Fender imzalı 3 temel model gelir: Fender Precision Bass, Fender Jazz Bass ve MusicMan StingRay. Neredeyse diğer tüm modellerin, bu 3 modelden yola çıkılarak tasarlandığı söylenebilir. Bu yazıda, klasik olarak kabul edilen StingRay’i inceleyeceğiz.
Karşılaştırma
StingRay’i popüler diğer bass gitarlarla karşılaştırmak gerekirse; Fender Precision Bass; altyapıyı duvar gibi dolduran, Low-Mid ağırlıklı tonları öne çıkaracaktır. MusicMan StingRay; bas ve tiz frekansları güçlü, ancak Mid frekansları mütevazi bir ton verecektir. Fender Jazz Bass ise ikisine de biraz yaklaşabilir ama ikisinin de tonunu tam olarak vermez.
Hem Fender Precision Bass manyetiği hem de MusicMan StingRay manyetiğine sahip bir bass pek çok durum için iyi bir fikir olabilirdi (bkz: Sandberg), ancak bu gitarların ideal manyetik pozisyonları üst üste denk geleceği için böyle bir Hybrid’i tam olarak tutturmak biraz zordur. MusicMan, iki manyetikli StingRay modellerinde bu Hybrid fikre bir hayli yaklaşmaktadır. Bu bağlamda Lakland 55-02 Deluxe ‘ü de anmadan geçmeyelim.
Tarihçe
Biz konumuza dönelim. StingRay Classic, modern müzik tarihinde klasik haline gelmiş çok özel ve çok kıymetli bir bas gitardır. Tasarımı olsun, malzemesi olsun, işçiliği olsun, tonu olsun; “butik gitar” kategorisindeki enstrümanları aratmaz. Ancak, Türkiye’de bulması biraz zordur.
MusicMan Stingray’i tercih eden isimler arasında; Louis Johnson (The Brothers Johnson), Flea (Red Hot Chilli Peppers), Cliff Williams (AC/DC), Rex Brown (Pantera), John Deacon (Queen), Tim Commerford (Rage Against The Machine), Tony Levin (King Crimson, Peter Gabriel), John Taylor (Duran Duran) sayılabilir. StingRay kullananların daha geniş bir listesi için Wikipedia‘ya göz atın.
Gitarın resmi sayfası için MusicMan Web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Tonlar
Alternatif modelleri olmasına karşın; fotoğraftaki model aktif Humbucker manyetiğe, 2 bant EQ’ya, Ash gövdeye ve ender bulunan BirdsEye Maple sapa sahiptir. Bu konfigürasyonda, manyetik kaynaklı bir dip gürültüsü olmayacaktır.
Tonlara gelince… StingRay Classic, 2 bant EQ’su ile basit bir konfigürasyona sahiptir. Bir Fender American Deluxe Jazz Bass‘ın ton çeşitliliğini beklememek lazım. Yine de; Internet ortamında yer yer “One Trick Pony” olarak değerlendirilse de, EQ ayarları ve sağ elin pozisyonuna bağlı olarak pek çok değişik ton alınabilen bir enstrümandır.
Ancak; kendi tecrübem bu gitarın Low-Mid’lerinin biraz zayıf olduğu yönündedir. Tam anlamıyla “Scooped” bir Sound’u var. Bu anlamda; Slap veya Metal gibi agresif tarzlar çalanların hoşuna gidecektir. Ancak; altyapıyı bir P-Bass gibi doldurduğunu söyleyemem. EQ zorlanarak belli bir noktaya getirilebilir elbette.
Bu bas gitarı nasıl tonladığımı How I EQ my Basses yazımda okuyabilirsiniz. Tel önerilerimi burada görebilirsiniz.
Ed “Bass Whisperer” Friedland’ın StingRay ton demosunu izlemek / dinlemek için http://www.youtube.com/watch?v=rJN72FvjST0 adresini ziyaret edebilirsiniz.
Daha teknik gözle; StingRay’in Frequency Response’larını görmek isterseniz, TalkBass üzerinde şu ve bu sayfayı ziyaret edebilirsiniz.
Müzik Tarzları
Sonuç olarak; Slap çalanlara şiddetle tavsiye ettiğim bir gitardır. Modern bir Rock Sound’u ile melodik bas Riff’leri çalıyor ve çaldıklarınızın Mix içinde net bir şekilde duyulmasını istiyorsanız, StingRay yine doğru seçim olacaktır – örnek olarak Guano Apes, Rage Against The Machine, Red Hot Chilli Peppers ve Tony Levin kayıtlarını dinleyebilirsiniz.
Dezavantajlar
Ancak bu gitarın avantajları, aynı zamanda dezavantajını ortaya çıkarır. Pek çok tarzda kullanılabilecek çok sağlam ve kaliteli bir gitar olmasına karşın; pasif çalma imkanı olmaması ve tek manyetikli olması, tonal çeşitliliğini bir Fender American Deluxe Jazz Bass‘a kıyasla kısıtlamaktadır.
Pek çok grupta arayacağınız Low Mid Sound’u, StingRay’in kuvvetli yönlerinden biri sayılmaz. Ancak; StingRay HS modellerinde sap manyetiğini işin içine katarsanız, biraz daha Low Mid elde edebiliyorsunuz.
Bir Jazz Trio veya akustik grup içerisinde StingRay, idealden çok daha kuvvetli bir Sound verebilir.
Bunun yanı sıra; Fender Precision Bass’ı anımsatan sap yapısı, Jazz Bass türevi ince saplara alışık olanlar için belli bir alışma süresi gerektirebilir.
Sonuç
Eğer Rock, Funk ve türevi müziklerle uğraşıyorsanız; StingRay, bas gitar aday listenizde mutlaka bulunmalıdır. Eğer çeşitli tarzlarda müzik yapıyorsanız; StingRay yine ideal bir gitardır – ihtiyaç duyduğunuz tonların Jazz / akustik / pop kadar yumuşak olmaması kaydıyla; zira bu durumda gitarın güçlü tonunu dizginlemekte güçlük çekebilirsiniz.
Çaldığınız tarzlar çok yumuşak / Vintage Sound’ları da içeriyorsa ve Hard Rock’tan daha sert Sound’larda gözünüz yoksa, Fender American Deluxe Jazz Bass daha iyi bir tercih olabilir.
Eğer modern tonları seviyor ve çok yönlü bir bas gitar istiyorsanız;
- Önceliğiniz StingRay Sound’u ise, StingRay 5 HS ‘ye bir göz atın
- Önceliğiniz P-Bass Sound’u ise, G&L M-2500 ‘e bir göz atın
- Köprü manyetiğinde hem Single hem Humbucker modu arıyorsanız, Lakland 55-02 Deluxe ‘e bir göz atın
Leave a Reply