Anne karnındaki ceninin oluşumu, Kuran’da detaylı bir şekilde anlatılmıştır.
“Sonra o su damlasını bir alak olarak yarattık; ardından o alakı bir çiğnem et parçası olarak yarattık; daha sonra o çiğnem et parçasını kemik olarak yarattık; böylece kemiklere de et giydirdik; sonra bir başka yaratışla onu inşa ettik. Yaratıcıların en güzeli olan Tanrı, ne yücedir.” (23:14)
Bu konuda bir başka örnek ayeti daha inceleyelim.
“Ey insanlar, eğer, tekrar diriltileceğinizden bir şüpheniz varsa size açıkça gösterelim diye sizi topraktan yarattık, sonra spermden, sonra embriyodan, sonra da yaratılışı belli belirsiz bir çiğnem etten yarattık. Dilediğimizi adı konmuş bir süreye kadar rahimlerde tutar ve sizi bebek olarak çıkarırız. Sonra siz yetişip, erginlik çağına gelirsiniz. Kiminizin canı alınır, kiminiz de bildiği şeyleri bilmez olsun diye ömrünün en düşkün dönemine ulaştırılır. Yeryüzünü kupkuru görürsün de biz ona su indirince harekete geçer, kabarır ve her çeşit güzel bitkiyi çift çift bitirir.” (22:5)
Burada anlatılan aşamalar, modern tıp ile tespit edilebilmiş aşamalarla örtüşmektedir; dileyen bunu daha detaylı araştırabilir.
Burada dikkat edilmesi gereken ilk incelik, alak (yani Arapça “Alaqa”) kelimesindedir. Eski bazı meallerde bu kelime kan pıhtısı olarak çevrilmiş olsa da; bu kelimenin gerçek anlamı bağlanan, yapışan, takınıp tutunan, emen demektir. Arapça’da sülüğün de “Alaqa” diye adlandırılması, gıdasını emerek, yapışarak alan anlamını kuvvetlendirir.
Ceninin ana rahmindeki ilk evrelerinde sülüğe benzer bir şekilde rahim duvarına yapışarak besin emen bir et parçası formunda olması, Kuran’ın inceliğini ortaya koyar.
Bir diğer incelik, “bir çiğnemlik et” ifadesindedir. Embriyo 1 aylıkken, bir çiğnemlik et boyutunda olmasının yanı sıra, üzerinde diş izini andıran tesbihimsi bir yapı meydana gelmektedir. “Çiğneme” benzetmesindeki incelik, bu açıdan da dikkat çekicidir.
Ancak modern tıbbın imkanlarıyla detaylı incelenebilen cenin gelişimi hakkında bu kadar isabetli açıklamalar barındırması, Kuran’ın kaynağının insan olmadığı konusundaki net göstergelerden biridir.
İşbu makaleyle ilişkili olarak; Allah’ın Yaratması makalesini de tavsiye edelim.
Bu yazıyı beğendiyseniz, diğer Kuran Rehberi yazılarına da göz atın.
Leave a Reply