ABAP Nedir?
ABAP, SAP R/3 sistemlerinin yazılım geliştirme dilidir. SAP’nin içerisinde hazır gelen programların tamamı ABAP ile yazılmıştır. SAP üzerinde ek geliştirme yapmak isteyen bir programcı, program kodlarını yine ABAP dili ile yazmaktadır.
ABAP, açık kaynak kodlu bir dildir. Yani; SAP’nin standart programlarına ait kaynak kodları, sisteme giren ve yetkisi olan herhangi bir kişi tarafından serbest bir şekilde kopyalanıp alınabilir. Bir firmanın kendine özel geliştirdiği programların kaynak kodları da, aynı şekilde serbest bir şekilde kopyalanıp alınabilir.
Bu konuda, SAP sisteminin özel bir önlemi bulunmamaktadır. Bilakis; kodların açık olması, hata analizi, yedekleme, program taşıma gibi pek çok işlemi kolaylaştırmaktadır.
Diğer Teknik Nesneler
SAP sisteminde; ABAP kodlarının yanı sıra Table, Data Element, Domain, Structure, Lock Object, Authorization Object, Class, Function, Transformation, Checkpoint Group gibi sayısız teknik nesne bulunmaktadır. Yazılım geliştiren bir programcı, ABAP kodunun yanı sıra, bu ve benzeri nesneleri de oluşturmaktadır.
Bir ABAP programının çalışabilmesi için, kaynak kodunun yanı sıra, sonradan geliştirilmiş tüm bu nesnelerin de sistemde mevcut olması gerekir.
SAP, tam da bu yüzden, geliştirmelerin şirkete ait sistemler arasında taşınabilmesi için Transport Request adı verilen bir mekanizma geliştirmiştir.
Kodların Kopyalanması
Bir programcı, sadece ABAP kodlarını kopyalayarak bir programı bir firmadan bir başka firmaya taşıyabilir mi?
Eğer geliştirme sadece ABAP kodundan ibaret basit bir program ise; evet, bu mümkün olabilir. Ancak, sadece ABAP kodundan ibaret olup diğer teknik nesneleri içermeyen bir geliştirme, muhtemelen görece basit ve önemsiz bir geliştirme olacaktır.
Daha büyük çaptaki programlarda ise; programın kaynak kodlarının yanı sıra, programcının geliştirdiği sayısız yardımcı teknik nesne bulunacaktır. Sadece programın kodlarının kopyalanması, o programın bir başka sistemde çalıştırılabilmesi anlamına gelmemektedir.
Zira; kaynak kodların yanı sıra; yukarıda zikredilen diğer teknik nesnelerin de hedef sisteme taşınıyor olması gerekmektedir. Bu teknik nesneler ise, program kodları gibi kopyala & yapıştır ile alınabilecek karakterde değildir.
Sonuç
Şirketlere ait süreçleri kapsayacak çaptaki bir geliştirme, ABAP kodunun yanı sıra, muhtemelen pek çok yardımcı teknik nesne içerecektir. Bu tarz bir geliştirmeyi, sadece ABAP kodunu kopyalamak suretiyle bir başka firmaya taşımak pratikte pek mümkün gözükmemektedir.
Sadece program kodlarını kopyalayarak bir başka sisteme taşıyabileceğimiz geliştirmeler, teknik anlamda çok basit geliştirmelerdir. Muhtemelen şirket süreçlerini kapsayacak hassasiyette olmayacaklardır.
Leave a Reply