Bu sene, Özge ile birlikte bir haftamızı ayırdık ve sevgili Adnan & Lourdes Çabuk hocaların Alanya Siddashram‘da yürüttüğü yoga & arınma kampına gittik. Her açıdan, hayatımızdaki en faydalı haftalardan biriydi diyebilirim. Bu yazıda, kamp ile ilgili izlenimlerimi paylaşacağım.
Hemen belirtelim; kampa gitmek isterseniz, Adnan Çabuk Hoca ile doğrudan temasa geçebilirsiniz. Numarası: +90 (533) 777 86 40.
Nasıl Gittik?
Bu sene, aynı zamanda “Acemi Yoginin El Kitabı“nın yazarı olan değerli dostumuz Esra Karaosmanoğlu ile Hindistan’a gitmeyi düşünüyorduk. Ancak, elde olmayan sebeplerden ötürü bu tura katılamadık. Bunun üzerine Esra, bize kendi hocası olan Adnan Çabuk’tan bahsetti ve onun kampını önerdi. Burada, gerçek bir Ashram ortamını deneyimleyebileceğimizi söyledi.
Kısa bir görüşme ve organizasyon sürecinin sonunda, Alanya Toroslar’da bulunan kampta iki kişilik yerimiz hazırdı. Günü geldiğinde, uçakla Alanya’ya gittik ve otogarda buluşarak Siddashram’a vardık.
Ashram Ortamı
“Bir Ashram nasıl olur?” sorusunu hakkında, Hindistan’da uzun süre geçiren ve ilk meditasyon hocam olan Nilgün Barkın sayesinde biraz fikrim vardı. Siddashram’daki ortam, gerçekten de duyduklarımla örtüştü. Bu açıdan Adnan Çabuk’a şükranlarımızı sunalım; uzun yıllarını geçirdiği ve gözlemlediği Hindistan’daki Ashram ortamını tabir-i caizse ayağımıza kadar getirmiş.
Siddashram, doğanın ve yeşilliklerin tam ortasında yer alıyor. Sevgiyle ve yoğun emekle kurulmuş olan Ashram’ın inşası sırasında dahi hiçbir hayvana zarar vermemek için azami dikkat gösterilmiş.
Ashram’ın her yerinde üzüm salkımları ve meyve ağaçları var, elinizi attığınız anda taze meyveler hazır. Bunun dışında; odalar ve çardaklar var. Hangisinde kiminle kalacağınızı hocalar belirliyor. Çift olarak gidenlerin ayrı odalarda kaldığını da belirtelim.
Yoga, yürüyüş, vb bir amaçla toplanmak gerektiğinde, hocalar bunu haber veriyor ve birkaç dakika içinde avluya gelmemiz bekleniyor. Zamanı düşünmeden yaşayabilmek anlamında büyük bir lüks.
Ashram’ın genel düzeni ve temizliğinden tüm katılımcılar sorumlu. Herkes kendi bulaşığını yıkıyor, yastıkları düzgün bırakıyoruz, (varsa) gördüğümüz atığı kaldırıyoruz; vb.
Ashram’da az ve gerektiğinde konuşmak makbul sayılıyor.
Ashram’da Bir Gün
Ashram’daki ortam ve alışkanlıklar, günlük hayattan biraz farklı.
Hayat, sabah erken uyanarak başlıyor ve ormanda yürüyüş yapıyoruz. Akabinde Ashram’a dönerek hocalarımızın hazırladığı taze içeceği içiyor ve sabah yogamızı yapıyoruz. Yogadan sonra, bir başka içecek bizi bekliyor ve sonrasında kahvaltımızı tamamlıyoruz. Kahvaltı sonrasında serbest zaman var.
Öğle yemeğinde, Lourdes Hoca’nın taze sebze ve bakliyat ile hazırladığı nefis bir menü bizi bekliyor. Öğle yemeğinden sonra yine serbest zaman var.
Serbest zamandan sonra, çay ve sohbet ile grup bir arada oluyor. Akşama doğru yoga çalışması veya benzeri bir aktiviteden sonra hafif & besleyici akşam yemeği geliyor.
Ashram’daki Özel Günler
Ashram’daki ilk günlerde biraz baş ağrısı olabiliyor. Lourdes Hoca; güneşin toksinlerin atılmasında yardımcı olduğunu ve vücut toksin yakıp fazlalıklardan arındığı için ilk günlerde baş ağrısı olabileceğini söylemişti. Ek olarak; yüksek miktarda temiz hava, hava değişimi, sıcak gibi sebepleri olabilir.
Bir gün, inziva günü ilan ediliyor. O gün arkadaşlarımızla konuşmak, iletişim kurmak yok. Ancak önemli durumlarda hocalarla konuşulabiliyor. Benim en dingin günüm oldu diyebilirim.
Bu günün başarılı olduğu durumda, mükafat olarak ertesi gün mayolarımızı alıp çaya iniyoruz. Aynı zamanda içilebilen buz gibi çay suyu, herkes için serinletici ve ferahlatıcı oluyor. Çay kenarında gördüğümüz yengeç, bize suyun temizliği konusunda güvence vermiş oldu.
Bizim Ashram ziyaretimizde, milli takım spor doktorlarından Mustafa Bey ile bir araya gelecek kadar şanslıydık. Pek çok katılımcının bel, bilek, boyun, vb problemlerini tespit edip, doğru müdahale ile yardımcı oldu.
Bilgi Zenginliği
Adnan Çabuk Hoca, çok uzun yıllarını yoga ve sağlıklı yaşama adamış. Hindistan’daki mağaralardan tutun, büyük guruların yanına kadar pek çok yerde bulunmuşlar ve konularını bilimsel araştırmalarla da desteklemişler. Kamp boyunca cevapsız kalan hiçbir soru olmadı.
Hocalara gün boyu erişebiliyorsunuz. Yemekler sırasında herkesin ilgileneceği bilgiler aktarıyorlar, ancak özel sorularınızı da ne zaman isterseniz sorabiliyorsunuz. Kundalini, çakra sistemi, göz sağlığı, migren gibi pek çok sorumuza isabetli ve net cevaplar aldık.
Yoga, 8 bileşenden oluşan bir sistemdir. Türkiye’de gittiğim merkezlerde, genelde sadece duruşlar ve nefes üzerine odaklanıldığını gördüm. Adnan Çabuk, bu 8 basamağın tamamından bahsetti ve bunları Ashram’da belli bir ölçüde deneyimlememizi sağladı. Bunun yanı sıra; sufizm gibi başka yaklaşımlardan da bahsederek, sentez yapabilmemiz için gereken farklı bakış açılarını sundu. Kanaatimce; burada atılan tohumu sulayan biri, yoga yolunda sağlıklı ilerleyebilir.
Hangi duruş sağlıklı, hangisi riskli, hangi amaçla hangi nefes tekniğini kullanabiliriz, nefes alıp verirken hangi oranda al-tut-ver yapmalıyız gibi bilgileri çok net ve doğrudan alma şansımız oldu.
Lourdes Hoca ise bilhassa doğru ve sağlıklı beslenme konusunda çok kıymetli bilgiler paylaştı. Kahvaltıda ne yenir, meyve ne zaman tüketilmelidir, hangi yağlar tüketilebilir, kan grubuna göre beslenme modeli, hangi gıdalar karıştırılmaz, süt / süt ürünlerinin durumu gibi sayısız konuda çok faydalı bilgiler aldık. Lourdes Hoca’nın yaşını söylemeyeyim; ancak yaşının sadece yarısını gösterdiğini söyleyebilirim – bu açıdan, verdiği bilgilerin doğruluğunu bizzat kendisinde görebiliyorsunuz.
Hocalar, başka bilgi kaynaklarına da açık. Kamp sırasında; benim naçizane Kuran araştırmalarımdan bahsettiğim bir bölüm yapıldı. Bunun haricinde, diğer katılımcıların psikoloji, sosyoloji, homeopati gibi konulardaki birikimlerini paylaşması için de fırsatlar verildi. Tüm bilgi kaynaklarına açık bir paylaşım ortamı oluşması, sinerji ve çeşitlilik açısından çok hoştu.
Sonuç
Sonuç olarak; kamptaki bir hafta hem uzundu, hem de su gibi akıp gitti. Evimize daha bilgili, biliçli, sağlıklı, arınmış ve yeni hayat alışkanlıkları kazanmış olarak döndük.
Vakti olan herkese, kendine bir iyilik yapıp bu kampa katılmasını tavsiye ediyorum. Katılıcılarımız arasında yoga hocalarından ilk kez yoga yapanlara kadar her tür insan vardı ve hiç kimse geride kalmadı; tecrübeniz azsa endişe etmeyin.
Tekrar belirtelim; kampa katılım için Adnan Çabuk Hoca ile doğrudan temasa geçebilirsiniz. Numarası: +90 (533) 777 86 40.
Kamptan sonra bir adım ileri gitmek isteyenler, Siddashram Yoga Eğitmenlik Kursu‘na devam edebilir – biz öyle yaptık.
Bu yazıyı sizlerle paylaşmam konusunda onay & izin veren değerli hocalarıma, tüm katkıları için tekrar teşekkür ederim.
Leave a Reply