Bana gelen bir soru üzerine; hem doktora alanıma hem de piyasa tecrübeme dokunan bu konu üzerine bir şeyler yazmak istedim.
Literatür
Önce literatürdeki bazı önemli teorilere bakalım.
Two Factors Theory‘nin detaylarını daha önce açıklamıştım, dileyenler buradan okuyabilir. Programcıların (hızlı bilgisayar , tatmin eden maaş gibi) fiziksel ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra; iyi bir takım içerisinde olmak, kendini geliştirebilmek, bir şeyler başarmak ve yaptıklarının insan hayatını nasıl kolaylaştırdığını görebilmek gibi Motivator’larını arttırmaya yönelmek gerekir.
Equity Theory‘e göre; eğer bir programcı yetkinlik / ücret (sadece maddi değil) arasında bir dengesizlik görürse, kendi performansını düşürebilir. Bu yüzden mümkün mertebe adil ve dengeli bir yapı kurmak gerekir.
Job Design Theory‘e göre, bir programcının motivasyonu 5 faktöre bağlıdır:
- Çeşitlilik: İşinde sahip olduğu yetkinliklerin ne kadarını kullanabiliyor? Azını kullanıyorsa motivasyonu düşebilir.
- Bütünlük: Belirli bir sürecin tamamından mu sorumlu? Kendini makinanın küçük bir parçası gibi hissediyorsa, motivasyonu düşebilir.
- Önem: Yaptığı iş, diğer insanların hayatına ne kadar değer katıyor? Cevap “Az” ise, motivasyon da az olabilir.
- Özerklik: Kendi zaman planını özerk bir şekilde yapabiliyor mu? Yapamıyorsa, motivasyonu düşebilir.
- Geri bildirim: Performansını şeffaf bir şekilde görebiliyor / duyabiliyor mu? Cevap olumsuzsa, motivasyonu düşebilir.
Tecrübe
Kişisel tecrübeme göre, öncelikle yazılım geliştirme için uygun ortam sağlanmış olmalıdır.
Fazla mesainin fazlalığı ve özel zamandan çalmanın alışkanlık haline gelmesi, programcının motivasyonunu ve yapacağı işin kalitesini düşürmeye başlar. Programcı, enerji ve motivasyon isteyen iyi çözümü yapmak yerine, çabuk bitecek verimsiz çözümleri tercih etmeye başlayabilir.
Tarih / zaman baskısı da aynı sonuca götürecektir. Mümkünse canlıya idare edecek kadarıyla geçip, düzgün çözüm için programcılara daha geniş zaman verin.
İyi bir alfa programcı eşliğinde ve işleyen bir takımın üyesi olarak kendini geliştirebilen programcılar; o anda uğraştığı işin ötesinde, sevdiği konuda ilerlediği için kendiliğinden motive olacaktır.
Yeniliklerin takip edilmesi ve güncel teknolojilerin kullanılması, benzer sebeplerle yine motive edicidir. Takımın hem sanal hem de gerçek Community etkinliklerine katılarak sektörün bir parçası olmaları da aynı şekilde motivasyon kaynağıdır.
Leave a Reply