Kadir Gecesi’nden, Kuran’daki Kadir Suresi’nde bahsedilmektedir.
Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik.
Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin!
Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır.
Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner.
O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.
Burada bahsedilen Kadir Gecesi; yılda bir kez gerçekleşen tek bir gece midir, yoksa bir metafor mudur? Bu soru, pek çok araştırmacının kafasını kurcalamıştır.
Yorum 1: Metafor
Kuran, pek çok yerde kendisinden ve ayetlerinden “ruh” diye kasteder. Çünkü ölü toplumlara ve kalplere hayat kazandırır.
Pek çok yorumcuya göre; kadir gecesinde Kuran’ın inmesi ve “Melekler / ruh / vahiyler iner de iner” ifadesi; kızların toprağa gömüldüğü çok karanlık bir zaman ve mekanda aydınlık olacak ve insanları sabaha götürecek Kuran’ın topluma inmesini ifade eden bir metafordur.
“Gece” kelimesini zaman birimi olarak ele almak yerine toplumun karanlık bir dönemini ifade ettiği detayını yakalarsak, ayetin anlamı ortaya çıkar.
Yorum 2: Tek Bir Gece
Kadir gecesini “Literally” anlarsanız tek gece gibi anlaşılır. Bu tek gecede; tüm meleklerin insanların işini yapmak ve dualarını kabul ettirmek için (haşa) kolları sıvadığı ve sevapların katlandığı gibi bazı ek yorumlar, herkesin kulağına gelmiştir.
Ancak; Kuran’ın 23 senede indiği bilinmektedir. O halde Kadir Gecesi gibi tek bir gecede inmesi nasıl mümkün olabilir? Burada bir çelişki gözükmektedir. Bazı yorumcular, Kuran’ın Kadir Gecesi’nde inmeye başladığı ve 23 sene boyunca devam ettiğini söylemektedir.
Bir diğer soru işareti; yılda bir kez gerçekleşen bu kadar önemli bir gecenin hangi gecede olduğunun Kuran’da neden haber verilmemiş olduğudur.
Kanaat
Yukarıdaki alternatif yorumları değerlendiğimde; naçizane görüşüm metafor yorumunun daha ağır bastığı yönündedir.
Bunun yanı sıra; insanları kayırıp belli geceler sevap bonusçuluğu yaptırmanın Kuran ruhuna aykırı olduğu kanaatindeyim. Kadir Gecesi kavramını, Arap toplumunun en karanlık döneminde Kuran ayetlerinin inmiş olması gibi teşbih olarak anlamak daha uygun kanaatindeyim. “Melekler iner de iner” ifadesindeki melek kelimesi, haberci veya güç olarak anlaşılabilir.
Diğer taraftan; bu ayetin anlamı hangisi olursa olsun, benim davranışımı değiştirmeyecek. Yine iyi olumlu faydalı hizmetler yapıp ibadet edip yine şükredeceğim. Durup durup bonus akşamı dua edip açığı kapatmaya çalışmak, niyette eksikliği gösterir. “Allah kalbinizin en derininde olanı bilir”. O akşam bir bonus varsa bile (enerji boyutunda); bu benim her gün kadir gecesiymiş gibi iyi olmamın önüne geçmemeli.
Leave a Reply