KURAN’DA BİRÇOK YERDE GEÇEN CENNET TASVİRLERİNDE HURİLERDEN BAHSEDİLİYOR. MAALESEF HURİ TANIMLARI BİRAZ CİNSELLİK ÇAĞRIŞIMLARI YAPIYOR. BUNUN GIBI CENNET TANIMLARI MAALESEF KÖTÜ ÇAĞRIŞIMLAR YAPIYOR. SİZ NASIL YORUMLUYORSUNUZ?
Kuran, Arapça ifade kalıplarını pek çok yerde kelimelerin eril halini baz alacak şekilde barındırır. Örneğin; oruç, infak, sadaka, tövbe, vb. pek çok ayet, yine kelimenin eril haliyle ifade edilmiştir. Ancak, bu ifadeler kelime kalıbı olarak eril olmasına rağmen, sadece erkekleri değil kadınları da kapsadığı kolayca anlaşılır.
Almanca bilenler, paralellik kurmak için “DER” artikeli ile başlayan kelimeleri göz önüne getirebilir.
Türkçe’de bir paralellik kurmak adına, Türkçe’deki “Bilim adamı” kelimesini düşünebiliriz. Her ne kadar günümüzde “Bilim insanı” diye değiştirilmiş olsa da, “Bilim adamları” diye bir ifade duyduğumuzda o kişilerin cinsiyetinin değil, bilimsel çalışma yapan kişiler olduğunun öne çıkarıldığını ve aralarında erkek / kadın olabileceğini biliriz.
Bunun yanı sıra, Arapça’da çoğul haldeki kelimeler dişil forma dönüşerek ifade edilir. Bu dilbilgisi kuralının Türkçe’de tam bir karşılığı yoktur. Almanca bilenler, çoğul tüm kelimelerin (genelde dişil olan) “DIE” artikeli ile ifade bulduğunu göz önüne getirebilir.
Dolayısıyla; Arapça bir metin okurken şunları değerlendirerek okumak gerekir:
- Eril bir ifade gördüğümüzde, eğer bağlamda bilhassa erkeklerden bahsedilmiyorsa (kocalık görevleri gibi), bunun tüm insanları kapsayabileceğini değerlendiririz (Bilim adamı gibi)
- Dişil bir ifade gördüğümüzde, eğer bağlamda bilhassa kadınlardan bahsedilmiyorsa (hayız gibi), bunun aslında mastarın çoğulu olabileceğini değerlendiririz
Bahsettiğiniz ayetlerdeki ifadeleri dişil değil de kelime kökünü çoğul hale getirecek halde değerlendirirsek, şu anlamlara çıkarız:
“İri parlak gözlü (eş)ler , Korunmuş inciler misali.” (56:22-23)
“Yanlarında gözlerini onlara dikmiş, iri gözlüler vardır. Korunmuş yumurtalar gibidir onlar.” (37:48-49)
“İşte böyle: Onları parlak iri gözlülerle de eşleştirdik.” (44:59)
Benzer ayetleri Nebe, Rahman, Tur surelerinde de bulabilirsiniz.
Leave a Reply