SONUÇ OLARAK KİTABIMIZDA ORUÇ TUT, NAMAZ KIL DİYE EMREDİLİYOR. PEKİ BUNLARI YAPMAZSAK GÜNAH MI İŞLİYORUZ? CEHENNEME Mİ GİDECEĞİZ? ÇÜNKÜ AYNI ZAMANDA AYNI KİTAPTA İSLAM ZORLAMA DİNİ DEĞİLDİR DE DENİLİYOR. KOLAYLIK DİNİDİR DENİLİYOR. BEN ALLAH`A İNANIYORUM VE KENDIMCE DUA DA EDİYORUM AMA NAMAZ KILMIYORUM, ORUC TUTMUYORUM HACCA DA GITMEDIM (ALKOL DE ALAN BIRIYIM) BU NEDENLE BEN GÜNAH MI İŞLİYORUM? CEHENNEME Mİ GİDECEĞİM?
Allah’ın hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. Bu kabilden ibadetlerin icra edilmesine de ihtiyacı yoktur. Bu tarz ibadetler, insanın ihtiyacından ötürü indirilmiştir. Bu ibadetlerin her biri, insana faydalar içermektedir. Bunlardan bazıları:
- Hayvani tabiatını kontrol altına alıp kamil insana doğru yükselmesi
- Gönlünü / kalbini yumuşatıp, doğal olarak iyi davranmaya başlaması
- Teslimiyeti ve sabrı, iradeyi arttırması
- Allah’ın varlığını yakinen hissetmeye başlayıp, onun rızasına uygun davranması
- Günah kabilinden zararlı davranışlardan uzak tutması
- Sevap kabilinden faydalı davranışlara yaklaştırması
- Toplum genelinde konforun ve düzenin sağlanması
- …
İbadetleri yapmayan ama samimiyetle inanan bir kişinin, sırf o ibadeti yapmadığı için muhakkak cehenneme gideceği gibi bir sonuca varılmamalıdır. Allah, dilediğini affeder ve Allah’tan umut kesilmez.
Ancak; bu ibadetleri icra eden kişinin, ibadetlerin sağladığı faydalar sebebiyle, dolaylı ama doğal bir yoldan cehenneme götürecek davranışlardan adım adım uzaklaşması ve cennete götürecek davranışlara adım adım yaklaşması umulur.
İbadetleri icra etmeyen kişi ise, ibadetlerin sağladığı faydalardan uzak kalacağı için, cennete götürecek davranışlardan adım adım uzaklaşması, cehenneme götürecek davranışlara adım adım yaklaşması riski vardır.
Bu konuda bir zorlama olmaması gerektiği doğrudur. Salt toplum korkusundan yapılan ibadetin içeriğinde samimiyet, huşu ve benzeri duygular eksik olacaktır. İbadet etmenin / etmemenin toplumsal yaptırımı ile ilgili olarak Kuran’da Olmayan 55 Şey videomuza göz atabilirsiniz.
İslam Kuran’la Başlamadı videomuzdaki prensipler ışığında, Kuran’ın indiği Arap toplumundaki insanların dışında da pek çok insan topluluğu olduğu ve onlara da farklı ibadet şekilleri geldiğini düşünürsek; konunun özünün ibadetin şekli değil, içeriği ve insanı götüreceği nokta olduğunu anlayabiliriz.
Bir toplum kelebek stilde yüzer, bir toplum kurbağa stilde yüzer, diğer bir toplum serbest yüzer; önemli olan boğulmadan denizi aşmaktır.
Leave a Reply