Son dönemde; sanırım biraz da karantinanın etkisiyle, hızlıca SAP öğrenip yaşadığı şehirdeki firmalara SAP kurma niyetindeki kişilerden sorular alıyorum.
Bu sorularda gördüğüm eksik bilgileri tamamlamak adına bu yazıyı yazmak istedim.
Danışmanlık
Öncelikle; SAP’ye niyetlenmeden önce biraz daha araştırma yapmanızı öneririm. SAP’nin onlarca modülü var (FI, MM, PP, SD, CO, vs). Bu modüllerden tek bir tanesinde danışmanlık yapacak kadar uzmanlaşmak, başlı başına bir kariyer konusudur. Bir danışmanın bu modüllerden bir tanesinde “Mid-Level” seviyesine adım atabilmek için dahi, sırf o modülde en az 2 sene danışmanlık yapması gerekir.
Standart bir projede ise 5-6 modülle canlıya geçilir. Tek bir kişinin altından kalkabileceği bir iş değildir. Hedef müşterilerinizin “giriş seviyesinde” olması bu durumu değiştirmez.
Satış
SAP, 1-2 yazılımcı arkadaş ile hayata geçirebileceğiniz bir paket program değildir. Bu tarz projelerde bir danışmanlık firmasından destek alıp, hem süreç danışmanları hem de (ABAP / Fiori bilen) yazılım uzmanları ile çalışmanız gerekir.
Bunun toplam maliyeti de küçük çaplı bir firmayı epey aşacaktır.
Sunucu (donanım) maliyetleri bir kenara; SAP kullanıcı başına € bazında 4 haneli bir rakam tahsil ediyor + her sene bu bedelin %22’si tekrar tekrar ödeniyor. Danışmanlık maliyetleri ise, kişi başı günlük ₺ bazında 4 haneli bir rakam olacaktır.
Yani; mesela 10 kullanıcılı bir sistemde 100 danışmanlık günü harcanarak yapılmış minimum bir projenin dahi toplam bedeli ~300.000₺ altında olmayacaktır. Bu da bir kobiye fazla gelebilir.
Ancak; bu yazdıklarım On-Premise için geçerli. SAP’nin bir de Cloud’da Host ettiği S/4 Hana Cloud ürünü var. On-Premise kadar çok geliştirme yapamazsınız, ancak canlıya geçiş maliyetleri daha uygun olabilir (ne kadar bilmiyorum).
Leave a Reply