Durum
Bir sosyal grubun parçası olmak, artık ilgili WhatsApp grubunun üyesi olmaya endekslenmiş halde. Haberleşme ve organizasyonların çoğu, WhatsApp grubundan yapılıyor.
Geyik de öyle.
Problem
Sorun şu ki; WhatsApp, bazılarımız için aynı zamanda önemli bir iş aracı. Bazılarımız ise, şartlarından ötürü WhatsApp’a pek az vakit ayırabiliyor.
Bu ve benzeri durumdaki kişilerin, lüzumsuz mesaj ve emojilerle şişirilen sosyal gruplarla arası pek iyi olmuyor. Grupla ilgilenemeyince veya gruptan ayrılınca da, haber ve organizasyonlardan geri kaldığı için cemiyetten ve arkadaşlarından yavaş yavaş uzaklaşmış oluyor.
Yani bir anlamda; gruba gönderdiğimiz lüzumsuz mesajlar sebebiyle, bazı arkadaşlarımızı cemiyetin dışına itmiş olabiliyoruz.
Lüzumsuz mesaj derken neyi kastediyorum? Detayları burada var ama bir özet yapmak gerekirse:
- İlgisiz, abes, sözde komik / derin / vb paylaşımlar
- Özelden konuşulabilecek konuları grupta konuşmak
- Özelden verilebilecek cevapları grupta vermek
- Emojiden ibaret veya basmakalıp cevaplar
- Çığ etkisi yaratan günaydın, naber, iyi geceler, vb mesajları
- Paragraf kullanmak yerine her cümleyi ayrı bir mesaj olarak yollamak
- Uygunsuz saatlerde yazmak
- Sosyal medyada zaten yapılan paylaşımları bir de grupta yapmak
Bu ve benzeri mesajlarla şiştiği için; önce WhatsApp grubundan, akabinde dolaylı olarak ilgili cemiyetten uzaklaşılan durumlar maalesef var.
Çözüm
Bir gruba mesaj göndermeden önce, “Arkadaş kaçıracak lüzumsuz yığına bir kürek de ben mi atıyorum?” diye sormak faydalı olabilir.
Bir kişiyi ilgilendiren mesajları özelden yazabilir, bir kişiye özel cevapları ise “Reply Privately” seçeneği ile özelden gönderebilirsiniz.
Birkaç kişiyi ilgilendiren konularda; ek WhatsApp grubu açıp, sadece ilgilenenleri oraya toplayabilirsiniz. Mesela; “2000 mezunları” diye bir grubunuz varsa, sadece 10 kişiyi ilgilendiren bir pikniği 100 kişilik grupta değil, “1 Temmuz Pikniği” diye ayrı bir grupta konuşabilirsiniz. Gelmek isteyenleri de o gruba çağırırsınız.
Alt konular sürekli çıkıyorsa; WhatsApp yerine, farklı konuların alt gruplarda konuşulabildiği Slack veya Teams gibi alternatif yazılımlara yönelebilirsiniz.
Leave a Reply