Kuran ve Benford kanunu

Kuran surelerindeki ayet sayıları, evrensel Benford kanunu ile uyumludur. İnsan elinden çıkma kitaplarda pek göremeyeceğimiz bu uyum, Kuran’ın kaynağının ilahi olduğu fikrini desteklemektedir.

Benford kanunu nedir?

Benford kanunu, doğal yolla oluşmuş rakamların suni yolla oluşmuş rakamlardan farklı bir dağılımda olacağını ifade eden basit ama güçlü bir teoremdir. Matematikçiler bu teoremi kabul etmekle birlikte, arkasındaki “sihirli” sebebi henüz anlayamamıştır.

Bu kanuna göre; ülkelerin insan nüfusu, pandemi yayılma oranları, metrekareye düşen yağmur oranı, muhasebe hesaplarındaki rakamlar gibi doğal şekilde oluşan bir fenomene baktığınızda, bulduğunuz rakamların ilk haneleri arasında yaklaşık olarak şöyle bir dağılım olmaktadır.

Bu ne demek? Mesela, ülkelerin nüfus dağılımını alın. Nüfus rakamlarını alt alta dizin. Bu rakamların ilk hanelerine bakarsanız; 1 rakamı ~%30 oranda olacaktır. 2 rakamı ~%17,5 oranında olacaktır … ve böyle devam eder.

Denetçiler de bu prensibi kullanır. Dürüst bir muhasebe defterindeki rakamlar, Benford ile uyumlu olacaktır. Suni yolla bozulmuş defterdeki rakamlar, Benford ile uyumlu olmayacaktır (tabii muhasebeci Benford’dan haberdar değilse).

Kitap incelemesi

Kuran’a geçmeden önce, insan elinden çıkmış bazı popüler kitapların Benford’a uyup uymadığına göz atalım.

Hobbit kitabına baktığımızda, bölümlerdeki kelime sayısının Benford’a hiç uymadığını görüyoruz. Bu da bize; doğadaki etkileşim sonucunda değil, bir insanın elinden çıkmış bir eserle karşı karşıya olduğumuzu gösteriyor.

Silmarillion kitabında da durum benzer.

Harry Potter (S.S.) kitabında ise durum daha da vahim – bazı rakamlar yok bile.

Gördüğümüz gibi, insan elinden çıkan kitaplar Benford kanununa pek uymuyor. Dileyenler bu incelemeyi daha fazla kitapla genişletebilir.

Kuran incelemesi

Kuran surelerindeki ayet sayılarını döktüğümüz zaman ise, Benford kanunu uyumlu bir tablo görüyoruz!

En fazla %4’lük bir sapma ile; Kuran, insan elinden çıkmış diğer kitaplarda göremediğimiz bir uyumla Benford’a yaklaşıyor! Bu kadar sapma da kabul edilebilir; zira Benford’un tarif ettiği rakamlara birebir uyan bir doğa fenomeni zaten pek yok, ancak Benford’a trend olarak uyan doğal fenomenlerden bahsedebiliyoruz.

Bu da; doğayı şekillendiren kaynak her neyse, Kuran’ı şekillendiren kaynağın da o olduğu konusundaki fikrimizi kuvvetlendiriyor.

İncil incelemesi

Biraz sağlama yapmak için, biraz da meraktan; İncil bölümlerindeki ayet sayılarını da Benford ile karşılaştırdım.

Gördüğünüz gibi; trend fena değil, ancak 2 rakamında %14’lük çok büyük bir sapma var. Bu da, genel olarak doğal bir kaynakla gelmekle birlikte, yer yer insan müdahalesi olduğunu bize düşündürebilir.

Sonuç

Bu matematiksel incelemeyi objektif bir şekilde buraya bırakıp, herkesin kendi yorumuna ulaşmasını umalım.

Advertisement

Posted

in

by

Tags:

Comments

7 responses to “Kuran ve Benford kanunu”

  1. Samet Sahin Avatar

    İlginç bir yaklaşım. Bununla ilgili konulmuş kesin tanıların olduğu örnekler var mı?

    1. Dr. Kerem Koseoglu Avatar

      “Kesin tanı” derken tam ne kastettiğinizi anlamadım ama, Google’da “Benford’s law” veya Benford’s law Quran şeklinde arama yaparak bilgi edinebilirsiniz.

  2. mariye Avatar
    mariye

    mükemmel yazmışsınız elinize sağlık

    1. Dr. Kerem Koseoglu Avatar

      Faydalı bulmanıza sevindim 😊

  3. siyasetci2010 Avatar

    ALLAH, zaman, mekân ve olayların sahibidir. İnsan beyninin algılayabileğinin çok ötesinde… Bütün bilgi ve enerjinin sahibidir. Kendisi bütün bilgi ve enerjiyi sarandır.

  4. Oyku Avatar
    Oyku

    Benford Yasasını; en çok merak edilebilecek kitapların doğal mı yapay mı oldugunu görmek için uygulayarak, önemli bir çalışmaya el atmışsınız gercekten, tebrik ederim… 👏👏👏

    1. Dr. Kerem Koseoglu Avatar

      Teşekkür ederim 😊 Bu konuda arama motorlarında daha kapsamlı incelemeler de bulabilirsiniz.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s