Merhabalar, bloğunuzu severek takip eden bir bas gitaristim. 7 yıldır aynı bas gitarı kullandıktan sonra kendime Fender Jazz Bass almaya karar verdim ancak sizin tecrübelerinizden yararlanabilirsem harika olur. Size göre Fender Jazz Bass serilerinden parasının hakkını veren ve bu bir ömür bile götürür derecesinden basslar hangisidir? Bütçe olarak max 19.000₺ ‘ye çıkabiliyorum
“Bir ömür boyu çalacağım son bas gitar” cümlesi, basçıların sık sık söylediği ama çoğunlukla yerine getiremediği bir beklenti oluyor 😉 Siz tabii 7 yıldır aynı bası çalarak belki daha farklı bir durumda olabilirsiniz; ama işin özü, zaman içerisinde ihtiyaç / kulak zevki / teknik / vb değişebildiği için, enstrüman ihtiyacı da değişebiliyor. Buna açık olmakta fayda var.
Öncelikle, Modele Bakarak Bas Alınmaz yazısını iyice okumanızı öneriyorum. Bu yazıyı anlamak kaydıyla aşağıya devam edebiliriniz.
American Original
Eğer Upgrade / Luthier ile uğraşmadan, alır almaz olduğu gibi güzel tınlayacak bir enstrüman istiyorsanız, bütçenizi bir parça daha yükseltip American Original serisine yönelmenizi tavsiye ederim. Hem benim tecrübem, hem de forumlarda gördüğüm genel kanaat, bu serideki ahşap / işçilik kalitesinin Custom Shop seviyesine çok yakın olduğudur.
Quarter Sawn sap olmaması haricinde, yan yana çaldığımda Custom Shop’tan aşağı kalır bir taraf göremedim. American Original baslarda; son derece rezone tınlayan ve göreve hafif ahşaplar kullanmışlar. Quarter Sawn sapın stabilite avantajı ise, daha çok sürekli turnede olup bası her gün bir başka uçakta / sahnede / sıcaklıkta olan müzisyenler için önemli bence.
American Original serisinin 60’s ve 70’s Jazz Bass modelleri var. Son baktığımda; Zuhal Hilltown’da bir adet 60’lar, Akasya’da iki adet 70’ler var idi. Bu bahsettiğim baslardan; Hilltown’daki Sunburst 60’ları ve Akasya’daki Sunburst 70’leri bizzat çaldım, ikisini de tavsiye edebilirim. Aralarındaki temel farklar:
- Gövde: 60’larda Alder, 70’lerde Ash (biraz daha ağır)
- Tuşe: 60’larda Rosewood, 70’lerde Maple
- Sap: 60’lar C, 70’ler U (daha kalın)
- Manyetik: 70’lerde köprü manyetiği köprüye daha yakın
İkisinin verdiği temel Sound, duygu ve çalım hissi birbirinden farklı. 60’lar bası biraz daha Precision’ı andıran Low-Mid’li bir ton veriyor. 70’ler bası biraz daha Marcus Miller’ı andıran Scooped bir ton veriyor. Tabii EQ ile ikisi de birbirine biraz benzetilebilir. Burada artık zevkler ve renkler devreye giriyor, ama alacak olsam herhangi birini alabilirdim keyfime göre.
American Pro
Eğer biraz daha bekleyip bütçenizi yükseltemiyorsanız, söylediğiniz fiyata (sıfır alacağınızı varsayarsak) American Pro alınabilir. Bu da üst düzey bir enstrüman tabii ki, ama işin biraz daha şansa kalmaya başladığı enstrümanlardan. O yüzden gönül rahatlığıyla “Gidin alın” diyemiyorum.
American Pro II serisi çıktı ama Türkiye’ye henüz gelmedi. Türkiye’ye gelmesini bekleyip fiyatını gözlemek iyi bir fikir olabilir, aynı fiyata gelirse yeni seri belki daha iyi uyar size kim bilir? Henüz deneyemedim o yüzden bilmiyorum. Veya eski American Pro’ların fiyatı düşebilir yenisi gelince.
Diğer
Orta seviyeye inip, çok iyi bir ahşap kombinasyonu yakalayıp Upgrade etmek de bir çözüm, ama tahmin edersiniz ki o noktada ezbere seri söylemem imkansız. Nereden ne çıkacağı biraz piyango. Bu piyangoda kazanma ihtimalinizi düşükten yükseğe sıraladığım yazıma buradan ulaşabilirsiniz.
İkinci el piyasasında ise ne zaman ne çıkacağı belli değil. Söylediğiniz bütçeye uygun American Original düşebilir, ama düşer mi, ne zaman düşer, soru işareti. O fiyata Custom Shop ise kolay kolay düşmez.
Leave a Reply