Kuran’da Dünya’nın Şekli

Tarih boyunca uzun yıllar Dünya’nın düz olduğu düşünülmüştür. İnsanın uzaya adım attığı ve uzay boşluğundan Dünya fotoğrafları çekerek yuvarlak olduğunu ispatladığı günümüzde bile, Dünya’nın düz olduğuna inananlar bulunmaktadır.

Şüphesiz ki herkes istediği şeye inanmakta özgürdür. Bununla birlikte, Dünya’nın yuvarlak olduğuna dair bazı işaretleri Kuran’da bulabiliyoruz.

“Gökleri ve yeri hak olarak yarattı. Geceyi gündüzün üstüne sarıp örtüyor, gündüzü de gecenin üstüne sarıp örtüyor.” (39:5)

Bu ayetteki “sarmak” olarak çevrilen kelimenin aslı, Arapça’daki “yükevviru” kelimesidir. Bu kelime, dilimizdeki “küre” kelimesi ile aynı kökten geliyor olup, Arapça’da yuvarlak bir nesne üzerine bir başka nesneyi sarmak anlamında kullanılır. Örneğin; başa sarık sarma fiili “yükevviru” ile ifade edilir.

Seçilebilecek onca kelime arasından bilhassa “yükevviru” kelimesinin seçilmiş olması, Dünya’nın yuvarlak olduğuna dair işaretin zamanı gelince keşfedilmek üzere Kuran’a gizlenmesi olarak yorumlanabilir.

“Ey cinler ve insanlar topluluğu! Göklerin ve yeryüzünün çaplarını aşıp geçmeye gücünüz yetiyorsa aşıp geçin. Ancak üstün bir güçle geçebilirsiniz.” (55:33)

Bu ayette, çap kelimesi çoğul olarak kullanılmıştır. Bunun arkasındaki hikmet ise, Dünya’nın tam bir küre olmaktan ziyade geoid (yani üç boyutlu elips) şeklinde olmasına işaret eder. Mükemmel bir küre, tek bir çapa sahip olacaktır. Kürenin neresinden ölçersek ölçelim, aynı çap değeriyle karşılaşırız. Ancak; bir geoidi ele aldığımızda durum böyle değildir. Geoidin neresinden ölçtüğümüze bağlı olarak, farklı bir çap değeriyle karşılaşabiliriz.

Bu ayette çap kelimesi çoğul kullanılarak, Dünya’nın geoid şeklinde olduğuna dair bir işaret bırakılmıştır.

“Siz ey haşri inkar edenler: Düşünün, sizi yeniden yaratmak mı zor, yoksa gök alemini mi? İşte bakın: Allah onu nasıl da sağlam bina etti! Allah onu direksiz yükseltti ve kusursuz işleyen bir sisteme bağladı. Gecesini karanlık, gündüzünü parlak şekilde açığa çıkardı. Sonra da yeryüzünü yayıp yuvarlattı. Oradan sularını, otlaklarını çıkardı. Dağlarını oturttu.” (79:27-32)

Yeryüzünü yayıp yuvarlatmaya istinaden kullanılmış olan Arapça kelime “deha”dır. Bu da, çok net bir şekilde yuvarlaklık ifade eder. Üstelik; yumurtaya benzer bir yuvarlaklık ifade eder. “Deha” kelimesiyle aynı kökü paylaşan pek çok Arapça kelime, yumurta ve yumurtlamakla ilgilidir.

Dünya’nın yuvarlak olduğu henüz ispatlanmış olmasa da, Kuran’ın indiği dönem öncesinde bunu tahmin eden bilim insanlarının olduğu bilinmektedir. Buna karşılık; şeklinin tam yuvarlak olmadığına ve daha çok elips / yumurta formunda olduğuna bu kadar net işaretlerle dikkat çekilmiş olması, Kuran’ın kaynağının insan olmadığı yönünde düşündürücü işaretler arasındadır.

Bu yazıyı beğendiyseniz, diğer Kuran Rehberi yazılarına da göz atın.


Posted

in

by

Tags:

Comments

5 responses to “Kuran’da Dünya’nın Şekli”

  1. […] Bu şekilde Kuran, henüz tahayyül edemeyeceğimiz konularda bizi anlayabileceğimiz örnekler üzerinden aydınlatmış olur. İlim ilerledikçe, eskiden benzetme olarak ele alınabilen ayetlerin gerçek anlamlarının ortaya çıktığı da olmuştur – Kuran’da Dünya’nın Şekli gibi. […]

  2. Laf Sözlük Avatar

    Birbirine mıknatısın kutupları kadar zıt konuları aynı blog içinde toplamayı başarmış nadir bir blog. İçinizden geldiği gibi. Güzel.

  3. Javert Avatar
    Javert

    Farklı bir bakış açısıyla yorumlamışsınız.

    Ancak gelin ayetlere tekrar bakalım, bahsettiğiniz Zümer Suresi,5. ayet:

    “Gökleri ve yeri hak olarak yaratmıştır. Geceyi gündüzün üstüne çekip örtüyor; gündüzü de gecenin üstüne sarıp dürüyor. Güneş’i ve Ay’ı bir buyruğa boyun eğdirmiştir. Hepsi, belirlenmiş bir süreye kadar akıp gider. Gözünüzü açın; Aziz’dir O, Gaffar’dır.”

    Evrenin yani üzerinde bulunduğumuz sistemin düzlüğü ile alakalı şöyle bir bakış açısı sunuyorum, burayı okuyanlarada bir amme hizmeti olmuş olsun.

    Birincisi “gökleri ve yeri” ifadesinde, ‘yer’ kelimesi ile bir kere sadece bir tane zemin olduğu anlatılıyor.

    Gökler ifadesi ise, atmosferin katmanlarını anlatır: mezosfer, troposfer gibi.

    İkincisi, geceyi gündüzün üzerine sarma meselesinde, gerçektende, yuvarlak olan bir şeyin üzerine bir sarımdan bahsediliyor.

    Düz evrenimiz üzerindeki, dünyaya göre daha ufak boyutlarda olan, güneş ve ayın, birbirini takibinde.

    https://giphy.com/gifs/PRETTYDAMNGREAT-unmatrix-unmatrixyourself-yourself-U8GHLmhfZMIeRJmCPL
    https://giphy.com/gifs/PRETTYDAMNGREAT-moon-tao-revivo-XEDgcRkFGyTKgdJD9t

    Tıpkı hareketli resimlerde olduğu gibi.

    Eğer güneş merkezli ve küre bir evren modeli olsaydı, sadece aydan bahsetmeliydi.

    Ancak güneş ve ayın, kendi doğalarınca, kıyamete kadar akıp gideceğini bize bildiriyor.

  4. Fatma Avatar
    Fatma

    27: Ey haşri inkâr edenler! Sizi yeniden yaratmak mı daha zor, yoksa göğü yaratmak mı? İşte bakın! Onu Allah nasıl da binâ etti.
    Karşılaştır 28: Tavanını yükseltti ve onu mükemmel bir sistem hâlinde nizama koydu.
    Karşılaştır 29: Gecesini kararttı, gündüzünü aydınlık yaptı.
    Karşılaştır 30: Bundan sonra da yeri döşeyip yaydı.
    Karşılaştır 31: Ondan sularını ve otlaklarını çıkardı.
    Karşılaştır 32: Dağları sapasağlam yerleştirdi.
    Karşılaştır 33: Bütün bunları Allah, sizin ve hayvanlarınızın yararlanması için yaptı. Kuran kerimde arapcada yuvarlattı kelimesi gecen bir ayet yok

    1. Dr. Kerem Koseoglu Avatar

      “Yok” demişsiniz ama sizde hangi meal var? Mealler arasında fark ve eksik tercüme olabiliyor. Arapça bilerek mi yazdınız yoksa?

Leave a comment