Ayetler
Kuran, ebeveynlere iyi davranmak konusunda pek çok ayet içermektedir. Aşağıda, örnek iki ayet görülebilir.
“Rabbin şöyle buyurdu: Allah’tan başkasına ibadet etmeyin. Anneye ve babaya güzel muamele edin.Şayet onlardan her ikisi veya birisi yaşlanmış olarak senin yanında bulunursa sakın onlara hizmetten yüksünme, öf bile deme, onları azarlama, onlara tatlı ve gönül alıcı sözler söyle.” (17:23-24).
“Biz insana, annesine babasına iyi davranmasını emrettik. Zira annesi onu nice zahmetlerle karnında taşımıştır. Sütten kesilmesi de iki yıl kadar sürer. İnsana buyurduk ki: Hem Bana, hem de annene babana şükret, unutma ki sonunda Bana döneceksiniz.” (31:14)
Yorum
Bu öğüdü biraz yorumlayıp, arkasında pek çok sebep bulabiliriz.
Bunlardan ilki, vefalı bir şekilde karşılık vermektir. Ebeveynlerimiz, en kırılgan çağımızda bizi korumuş, büyütmüş ve zaman & emeklerinin çok büyük bir kısmını bizim için harcamışlardır. Hatasız kul olmaz, onların da mutlaka hataları olmuştur. Ancak; vicdan çerçevesinde onların emeklerinin farkında olmak ve karşılığında hakettikleri şekilde davranmak güzel bir yoldur.
Bir diğer nokta, bir insanı kendi çocuğunun diğer herkesten daha mutlu ve mutsuz edebileceği gerçeğidir. Çocuğu keyifli olan bir anne, çok büyük bir haz deneyimler. Çocuğunun en ufak bir tatlı davranışı, anneyi başka hiçbir şeyin edemeyeceği kadar mutlu edecektir. Buna karşılık; çocuğun kötü durumda olması veya kötü davranması, aynı oranda mutsuz eder.
Bu yüzden; ebeveynlerimize iyi davranıp onları hoş tutmamız, onlara hayattaki en büyük mutlulukları yaşatmak ve en büyük üzüntülerden korumak anlamına gelebilir.
Sınır
Ebeveynleri hoş tutmanın ve onlara itaat etmenin sınırı, Kuran’da dine aykırı davranmaları noktasına çekilmiştir.
“Biz insana, yapacağı en hayırlı iş olarak, annesine ve babasına iyi davranmasını bildirdik. Ama bununla beraber, onlar senden, hakkında bilgin olmayan bir şeyi, Bana şirk koşmanı isterlerse, itaat etme! Hepinizin dönüşü Bana’dır ve Ben de yapageldiğiniz şeyleri bir bir bildirip karşılığını vereceğim.” (29:8)
Müşriklerle nasıl geçinilmesi gerektiğinin cevabı, yine Kuran’da bulunabilir.
“Eğer onlar, hakkında hiçbir bilgin olmayan şeyi bana ortak koşman için seni zorlarlarsa, onlara itaat etme. Onlarla dünyada uygun bir şekilde geçin; ama bana yönelenin yoluna uy.” (31:15)
Bu konuda Kuran’da anlatılan örnek kıssalardan biri, İbrahim ile babasıdır. Konuyu canlı bir örnek ile incelemek isteyenler, bu konuyu araştırabilir.
Leave a Reply