Maple vs Rosewood

Bazı baslarda maple sap ve tuşe kombinasyonu varken bazılarında maple sap ve rosewood tuşe oluyor (seri üretim olan markaların bi çoğunda bu ikisi yaygın en azından). baslarda sapın-tuşenin maple ve/veya rosewood olmasının ajantajları,dezavantajları nelerdir? (elektro gitarlarda da baslarda olduğu gibi mi?) gerçi sorum baslarla ilgili ama elektrolarda da bu 2sine çok rastlıyorum ve merak ediyorum.

Bu çok tartışılan bir başka konudur. Kimi aralarında ciddi bir fark olmadığını söylerken; kimi Sound’u çok etkileyeceğini iddia eder. Genel kanı şu yönde: Maple; sol elin nüanslarını daha fazla ortaya çıkaran biraz daha parlak ve net bir tona eğilimlidir; bas ve tiz frekanslar biraz daha güçlüdür. Rosewood ise, nüansları gizleyen biraz daha koyu ve mat bir tona eğilimlidir; mid frekanslar biraz daha güçlüdür.

Profesyonel gitaristlerin zaman zaman Maple, zaman zaman Rosewood çaldığını görebilirsin. Herhangi biri için “Amacın X ise Y sap kullanmalısın” gibi kesin bir formül vermek imkansız.

Hangisini tercih edeceğin; tamamen çalma tarzına ve nasıl bir ton aradığına bağlı.Aynı marka & model ve aynı teller takılmış iki gitarı (biri Maple biri Rosewood) aynı amfide deneyip karşılaştırarak farkı hissedebilirsin. Youtube’da da Maple – Rosewood karşılaştıran pek çok video var, onlara da göz atabilirsin.


Posted

in

, ,

by

Comments

One response to “Maple vs Rosewood”

  1. Zachary C Avatar

    Very nice blog yoou have here

Leave a comment